Galanteria skórzana Galskór - Piórnik skórzany - Receptownik skórzany - Teczka skórzana - Aktówka damska - Produkty ze skóry
Galanteria skórzana Galskór
Styczeń 16, 2017
worki do pakowania na roli worki do drewna warzyw węgla kolorowe zółty
Pakowanie węgla worki
Styczeń 19, 2017

Gatunki drewna kominkowego

Drewno do palenia w kominku Warszawa drewno kominkowe Nadarzyn drewno kominkowe z transportem

Najistotniejsze aspekty drewna kominkowego

Niemal wszyscy z nas drzewo do przepalania w kominku nabywa „oczami”. Właściwie nie ma w tym niczego niesamowitego, gdyż tak zachowuje się zwykły klient. Absolutnie nie powinniśmy jednak kierować się wyłącznie naoczną właściwością drewna, ale istotnymi jego cechami (o których na marginesie winien poinformować nas sprzedawca). Chodzi tu przede wszystkim o jego gęstość i wilgotność. Drzewo mocne będzie się palić znacznie dłużej oraz dostarczy więcej ciepła niżeli drzewo miękkie. Konkretne typy różnią się wilgocią po ścięciu i po wysuszeniu, co wielokrotnie wprowadza w błąd klientów. Obrazowo wilgoć wierzby liczy 180%, natomiast jesionu raptem 40%. Powinniśmy skontrolować naczelne własności drewna kominkowego, zatem wartość opałową 1 mpu (metra przestrzennego drewna ułożonego), zawartość wody jaką powinniśmy odparować ze świeżego drzewa oraz standardową spoistość. Dla klientów kominków znaczące są też inne właściwości, m in.
zapach lub intensywność żarzenia.

Który gatunek drewna będzie najlepszy?

Drewno do kominka jest specyficznym rodzajem drzewa, bowiem musi spełnić więcej norm niżeli drewno opałowe do palenia w piecach. Najatrakcyjniejsze jest drewno liściaste w formie klocków albo szczapek. Dlaczego? Drzewa iglaste posiadają mniejszą kaloryczność, tzn. szybciej i intensywniej się spalają. Wadą jest także ilość żywicy, która potrafi wyraźnie ubrudzić kominek. Przykładowo sosna, a właściwie jej fragmenty lub skrawki, znakomicie nadaje się na podpałkę. Jeśli nie mamy wyjścia i musimy palić w kominku drzewem iglastym, wtedy połączmy je z którymś rodzajem drzewa liściastego. Warianty drewna kominkowego rozróżnia się przeważnie na miękkie i twarde, niewątpliwie już po ścięciu wskazanego drzewa. Rodzaje miękkie cechują się słabszą wartością opałową, bowiem mają słabszą zwartość oraz ciężar. Innymi słowy rozróżnia się parę najbardziej popularnych drzew liściastych, z jakich jest pozyskiwane drewno kominkowe: jarząb, grab, jabłoń, głóg, leszczyna, wiśnia czy topola. Najlepiej sprawdza się twarde drewno buku, jesionu, oraz jarzębiny.

Właściwości określonych rodzajów drewna kominkowego

Buk – jest niesamowicie ciężkie, łupliwe i wytrzymałe. To najdoskonalsze drzewo do kominka, ponieważ posiada niezmiernie delikatną korę, szybko schnie i charakteryzuje się niesłychanie dużą spójnością. Tok spalania następuje spokojnie. To drewno, które pali się wyjątkowo długo i przekazuje mnóstwo ciepła.

Brzoza – łatwo wysycha, lekko się ją dzieli, posiada odpowiednią kaloryczność oraz jest często dostępna. Po zapaleniu otrzymujemy piękny, proporcjonalny płomień.

Grab – posiada bardzo wysoką twardość, nieznaczną korę oraz stosunkowo łatwo paruje. To drzewo jest najprzydatniejsze do przepalania w kominku, gdyż szczególnie spokojnie się spopiela. Ogień jest właściwie umiarkowany, jednakże ogrzewa bardzo długo.

Dąb – pomału się kurzy, zapewnia dużo ciepła, znakomicie nadaje się do wędzenia posiłków i posiada sporą wartość opałową. Skazą jest wydłużone schnięcie, tęga kora, przeszkody w rozdzielaniu na części.

Wiąz – jest porównywalny do dębu, ma wszak szczuplejszą korę oraz prościej paruje. Z pewnością jest problematyczne w rąbaniu jeżeli pochodzi, np. z przylegających do dróg drzew czy parków.

Jarząb – to wyjątkowo porządne drewno kominkowe, indywidualnie występuje okazjonalnie (częściej jako dodatek do innego drewna).

Klon – jest dosyć masywne, ma niewielką korę, ekspresowo paruje oraz bezproblemowo się rozbija.

Jesion – to kolejne świetne drewno kominkowe, które posiada wyjątkowo wysoką ścisłość oraz znaczną wartość opałową. Jest trudny w rąbaniu.

Olcha – musi być nadzwyczaj precyzyjnie osuszona, biorąc pod uwagę jej najważniejsze cechy niełatwo się wypala. Doskonałe drzewo do wędzenia żywności, ponieważ przesyła im fantastyczny kolor oraz aromat.

Osika – posiada nikłą ścisłość oraz kaloryczność, jest typem miękkim. Warto jednakże okazjonalnie napalić nią w kominku, ponieważ rewelacyjnie przeczyszcza komin ze smoły oraz z sadzy.

Akacja – to twarde oraz wyjątkowo kaloryczne drewno, które posiada znaczną korę. Niewątpliwie jest przyczyną stanów zapalnych śluzówek i skóry.

Wierzba – identycznie jak topola niezbyt jest odpowiednia na drzewo kominkowe. Posiada słabą ścisłość i niedużą kaloryczność.

Drzewa owocowe – posiadają atrakcyjną zwartość. Wbrew pewnym wypowiedziom wyśmienicie nadają się do palenia w kominku. Ogromnie cennymi są grusza czy wiśnia. Drzewo owocowe ma delikatną korę i podczas palenia wytwarza przepiękny zapach.

O tym koniecznie trzeba pamiętać!

Do przepalania w kominku w żadnym przypadku nie powinno się używać fragmentów drewna, które uprzednio było impregnowane, smarowane wszelkimi syntetycznymi preparatami albo lakierowane.

Gdzie mamy szansę kupić drewno kominkowe?

W pierwszej kolejności w nadleśnictwach, tartakach oraz firmach opałowych. W pierwszej wymienionej lokalizacji otrzymamy drzewo niesezonowe, najczęściej poćwiartowane w konkretne bale bądź szczapy (o rozciągłości od pół metra do metra). Tutaj można dostać ponadto drewno gorszej klasy, tzw. skrawki. Drewno niesezonowe należy posiekać oraz składać przynajmniej 1 rok. Cena jest około 3 razy niższa aniżeli drzewa kominkowego sezonowego. Jednakże w tartakach lub składach dostaniemy drewno sezonowe, pocięte na zgrabne kawałki, którymi możemy od razu palić. Jeżeli frapuje Cię kupno drewna kominkowego w korzystnej cenie, kliknij w niniejszy odnośnik – drewno kominkowe Nadarzyn

Strona używa cookies
Ok