kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jak zrobić
30 sierpnia, 2020

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych z alkoholi. Kojarzy się z miło spędzonymi chwilami, wyśmienitym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc dobrać najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie browary koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; najczęściej są to napoje o niskiej randze oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, rzetelniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Sformułowanie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, znane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane samodzielnie, w warunkach domowych, co łączy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak warto pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Dziś dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa

 

Strona używa cookies
Ok