pozycjonowanie stron www pozycjonowanie sklepów online pozycjonowanie toruń
Pozycjonowanie – kluczowe informacje dla początkujących
Kwiecień 20, 2017
adwokat toruń skuteczny prawnik kancelaria adwokacka z torunia
W sprawie o odszkodowanie pomoże tylko dobry prawnik
Kwiecień 26, 2017

Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki do mleka, świeżych soków i wody mineralnej

W przemyśle spożywczym bardzo ważne jest precyzyjne zamykanie wyrobów. Przede wszystkim – artykuł w ogóle nie wydostaje się z butelki lub słoika, np. w czasie rozładunku. Po drugie – o wiele dłużej zachowuje walory smakowe, a to dla Interesantów jest właściwie najważniejsze, gdy „przetrząsają” półki z zatrzęsieniem produktów (niekiedy kilkunastu rozmaitych marek). A po trzecie – można go niewątpliwie stopniować w taki sposób, żeby ogólnie rzecz ujmując nie było go ani zbyt dużo ani za mało. Mówiąc w skrócie zakręcarki, ponieważ w ten sposób tytułuje się urządzenia zamykające, między innymi słoje oraz butelki, obowiązkowo muszą wypełniać wyjątkowo wiele wielorakich kryteriów, by były zatwierdzone do masowego generowania produktów. Ostatnio jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie towarów niezwykle wrażliwych, przykładowo świeżego mleka i zaprojektowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest staranne zakręcanie butelek ze świeżymi napojami, towarami nabiałowymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na względzie maszyny zamykające towary w pojemnikach, to można rozróżnić:

Zakręcarkę butelek – w tym przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę rotacyjną, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową bądź wieżę zamykającą. Takiego rodzaju zakręcarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz też sektorze drogeryjnym, alkoholowym oraz farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zakręcarki jest ściśle dobrana do typowych nakrywek słojów. Najpierw maszyna usuwa nadmiar powietrza, a następnie zamyka je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do metalowych puszek – zdają egzamin przy skręcaniu owalnych puszek, jakie zostały wytworzone, przykładowo z cynku.

Jeżeli zamierzamy wpasować konkretną głowicę, wtedy trzeba mieć na względzie w szczególności półprodukt, z którego stworzone jest opakowanie. W takiej sytuacji wyrób będzie w dobrej ilości umieszczony w butelce PET bądź metalowej puszce. Zakręcarki zautomatyzowane mają niesamowicie trwałą budowę, która zapewnia podwładnym bezpieczeństwo. Rzadko ulegają awariom, jeżeli są prawidłowo wykorzystywane oraz konserwowane. Zamykarki to maszyny, których budowa ustawicznie ewoluuje, ponieważ na każdym kroku wdrażane są bardziej wymyślne pojemniki o rozmiarach innych niż uprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek z uwagi na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki można podzielić na te z jedną głowicą, wielogłowicowe, zakręcarki pracujące w jednej linii i maszyny przystosowane do opakowań o naprawdę niewielkich i średnich kubaturach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy z kolei rozdzielić na automatyczne (same nakładają pokrywkę) i półautomatyczne (nakrywkę musimy pobrać manualnie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo rotacyjne, mają od 3 do 24 głowic oraz mają opcję funkcjonować na liniach przemysłowych o znacznej produktywności, z pojemnikami szczególnie wrażliwymi i w takiej sytuacji, kiedy w opakowaniu płyn styka się z krańcami pojemnika. Ostatni rodzaj jest poświęcany bardziej dla sektora farmaceutycznego i kosmetycznego (do zamykania nierzadko szczególnie małych ilości wyrobu). W przypadku urządzeń prostych zamykanie dokonuje się sukcesywnie – kilka lub kilkanaście głowic wspólnie zakręca opakowania z towarem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zakręcania wody niegazowanej w plastikowych butelkach oraz wina. Oczywiście zakręcarki są wyjątkowo istotnym elementem na linii przetwórczej, pomimo że zwyczajnie wymagają w sumie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki maszynom znakomitej jakości zdecydowanie podnosi się efektywność wytwarzania. Zakrętarki możemy zaprojektować „od podstaw” (uwzględniając, przykładowo wyrób na potrzeby jakiego ma być przystosowana i sumę zamykanych pojemników w ciągu jednej godziny).

Pozostałe maszyny eksploatowane w toku produkcji

Do następnych urządzeń, dzięki którym powstają całe linie produkcyjne, powinniśmy zaklasyfikować: etykieciarki, maszyny rozlewnicze, dozownice i napełniarki, maszyny monitorujące jakość, paletyzatory, depaletyzatory, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie wypunktowane urządzenia mamy możliwość zaopatrzyć w dodatkowe opcje, m. in. w aplikatory krawatek. Orientacyjny przebieg produkcji kształtuje się następująco: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki natrafiają na linię produkcyjną, są przeliczane i rozmieszczane. Maszyny nalewające uzupełniają postawione pojemniki towarem, zaś zakręcarki przesłaniają szyjki odpowiednimi wieczkami. Wkrótce przygotowane towary docierają, m. in. do robotów pakujących. W każdej dziedzinie tok masowego wytwarzania towarów będzie rysował się odrobinę inaczej, gdyż jest on uzależniony od rodzaju artykułu. Stąd do balsamów do ciała są przeznaczone inne typy urządzeń, zaś na potrzeby produkcji spirytusu i następnych napojów alkoholowych – inne.

Jeżeli zaabsorbował Cię niniejszy materiał, kliknij w link obok – Zakręcarka butelek – a zapewne odnajdziesz to, czego akurat poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok