Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy i zabawa w jednym
Wrzesień 24, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Kredyty konsolidacyjne – połącz swoje pożyczki
Wrzesień 28, 2016

Kawa budzi nas do życia. Ten odkryty w Etiopii napój jest na drugim miejscu po wodzie najpowszechniejszym napojem na Świecie. Spożywają go praktycznie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i odpoczywający w trakcie siesty mieszkańcy Madrytu. Najlepsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko ma zupełnie inny smak. A to dlatego, że krzaki kawowca uprawiane są w zróżnicowanych warunkach klimatycznych w przeszło 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i zwiększa procesy metaboliczne naszego ciała. Nie szokuje zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie poranka bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w bardzo błyskawicznym tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni dolewają do niej mleko i cukier. Inni spożywają wyłącznie mocną, czarną kawę, określaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – to tylko nieliczne rodzaje kaw. Niewielkich rozmiarów ziarenko, tak dużo smaków. Odkryjcie podróż kawy do Europy, metody jej parzenia i jej wszystkie twarze.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez wątpienia kolebką kawy jest Etiopia. To podobno tam, wedle legendy, pewien pasterz zauważył, że kozy spożywające czerwone owoce mają bardzo dużo energii. Tymi owocami okazała się kawa. Grupy zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły mieszać miażdżone owoce z tłuszczem, żeby zjadać je później w czasie walki. To były tylko początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku opracowano metodę prażenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sprzymierzeńców jak i krytyków. Ogromna liczba religijnych ekstremistów widziało w kawie napój diabła. Napój ten opisał w XVI wieku europejski eksplorator Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa niespiesznie wkraczała na salony naszego kontynentu. Tylko w Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało ponad 1200 kawiarni. Obecnie pije się prawie 4000 mld filiżanek każdego roku.

Palone ziarno czyli podstawa dobrej kawy

Eksperci uważają, że do zrobienia wyśmienitej kawy potrzebne są 2 elementy – świeże i równo palone ziarna, a także doświadczeni dostawcy. Proces zaczyna się od prażenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie prażenia ziarna kawy wyzwalają więcej niż 800 elementów zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania powstaje wyjątkowy smak i zapach kawy. Następnie ziarna są ekspresowo schładzane by na długi czas zatrzymać swój niepowtarzalny zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się lekko czekoladową barwą. Niech nie kuszą Was gwarancje firm, że ich ciemne, praktycznie czarne ziarna są najwyborniejsze. Są one po prostu niepoprawnie wyprażone co rozpoznasz od razu po ich ostrym smaku. Często na opakowaniach z kawą oznaczone są loga organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Kupujemy zatem tą droższą kawę, wierząc, że wpłyniemy przez to stan lasów tropikalnych. Jest to jedynie skuteczny chwyt marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, lecz z wpłatą składki członkowskiej. Z tego względu duża ilość kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy czuje się po prostu w jej smaku, a nie w atrakcyjności opakowania.

Metody parzenia kawy.

Parzenie kawy to swego rodzaju uroczystość. Wpierw dopasowujemy stosowną kawę ziarnistą. Zapach i moc aromatu zależą w zasadzie od miejsca plantacji i długości prażenia ziaren. Potem powinniśmy kupić wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego jaką metodę zaparzania wykorzystamy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalistyczny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to technika integrująca zalety French Pressu i atuty techniki przelewowej. Kawę jedynie wyciska się przy pomocy specjalnego urządzenia. Jedną z najpopularniejszych lubianych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to wytworzony z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z dziurkowanym dnem. Wypełnia się nim filtr, miarkuje się kawę i zalewa spokojnie gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim aromatem leniwie kapie do dzbanka, przez co można ją od razu wypić.

Wypróbuj wszystkich metod i znajdź która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia Z kawą warto jest poeksperymentować, ponieważ zawsze może nas ona zadziwić swoim aromatem i smakiem. W którym miejscu można kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z najlepiej wyposażonych sklepów internetowych, proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw zbieranych na najlepszych plantacjach świata. Kawa palona jest na zlecenie i przesyłana w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, prażonych przez znających się na fachu specjalistów. To idealna kawa leniwy poranek, jak i na przyjemne po południe w towarzystwie znajomych. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakować. Wejdź na stronę www sklepu i zamów na miejscu wypalaną kawę: kawy ziarniste do ekspresu.

Strona używa cookies
Ok