Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
Luty 16, 2017
Pozycjonowanie stron - Skuteczne pozycjonowanie - Pozycjonowanie ceny - Agencja SEO
Jak przebiega pozycjonowanie stron?
Luty 17, 2017

Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak – pizza. Popisowy posiłek włoskiej kuchni, rozpowszechniony na całym świecie. Prostota w różnych kombinacjach, która zawsze smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Obywatele Włoch doskonale potrafią łączyć nie drogie i świeże składniki, które razem smakują perfekcyjnie. Gorąca Italia oferuje nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie smaczne i błyskawiczne w sporządzeniu dania, które łączą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają gotować. Lubią spędzać czas z rodziną, dyskutując i bawiąc się w towarzystwie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na miejscowych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na wyciągnięcie ręki i za niewielkie pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w palącym słońcu południa smakują obłędnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w głównym menu każdego Włocha. A skąd faktycznie wzięła się się kuchnia włoska i jak została odkryta pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Jaka naprawdę jest kuchnia Włoch?

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest całkowicie połączona z tradycją danego obszaru. Włosi mocno szanują swoją tradycję, nie uznają jakichkolwiek ustępstw i podczas przygotowywania drogich im posiłków stosują się do przepisów dostarczanych przez babcię. To właśnie dzięki tradycji, sztuce komponowania prostych składników i używaniu dobrej jakości (zasadniczo naturalnych) produktów kuchnia ta zyskała niesamowitą popularność i ogólne uznanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko wytwarzane jest ręcznie, według szczegółowo określonej receptury. Gotowanie „z sercem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje idealnie. Co ponadto należy wymienić jako plus kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej przystępność. Kuchnia ta jest bardzo tania, a wszystko przez to, że większość klasycznych dań wywodzi się z ubogich obszarów. W przeszłości biedni obywatele Włoch używali produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było samodzielnie. Jednakże obok samego gotowania, najważniejsze jest (co kultywuje się w dzisiejszych czasach) spożywanie potraw w licznym otoczeniu rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że żywność ma zbliżać ludzi. Nic nie znaczy koszt posiłku, ale sam czas, który spędza się z bliskimi, przy jego kosztowaniu. Nic nie jest od tego cenniejsze.

Pizza – smak, którego się nie zapomina

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego ciasta. Uprawiających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy świeżej bazylii? To fundamentalne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to doświadczyło wielu ewolucji. W każdym miejscu smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko zainicjowało? Posiłki porównywalne do pizzy znane były już w dawnym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza znaczącą popularność uzyskała dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły się otwierać restauracje zwane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by skosztować podawanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Ostatnia była nowością, gdyż kucharz dodał do niej magiczny składnik – mozzarellę. Królowa pokochała ten smak i od tamtej pory pizza ta została nazwana „margerita” od jej imienia. Następnie pizza dotarła do Stanów Zjednoczonych, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników napływających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ W ten sposób pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich obywateli – od Chińczyków po Jamajczyków.

Popularne dania kuchni włoskiej

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od położenia geograficznego. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest wszakże jedyną znaną potrawą tej strony świata. Włochy dały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia włoska generalnie bazuje na naturalnych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy również, że oprócz rutynowych posiłków, Włosi są w stanie nam podać wspaniałe produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej części globu?

Chciałbyś skosztować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przygotowuje włoskie dania według sekretnej receptury. Przygotuj się na głębokie doznania smakowe i odwiedź naszą pizzerię: Pizza Toruń

Strona używa cookies
Ok